Тунизийците масово бойкотираха вчера в парламентарните избори, предадоха световните агенции. Избирателната

...
Тунизийците масово бойкотираха вчера в парламентарните избори, предадоха световните агенции. Избирателната
Коментари Харесай

Куриоз: В Тунис избирателите отказаха да гласуват

Тунизийците всеобщо бойкотираха вчера в парламентарните избори, предадоха международните организации. Избирателната комисия регистрира, че са дали своят вот едвам 8,8% от гласоподавателите, или към 803 000 от общо 9 млн. гласоподаватели. Това значи, че 91,2% са се въздържали, което е най-ниската изборна интензивност от " Арабската пролет "  през 2011 година Активността на парламентарните избори през октомври 2014 година бе рекордно висока - близо 70%.

Коалицията на опозицията прикани за оставката на президента Каис Саид, който искаше тези парламентарни избори да довършат процеса, стартират от неговия прелом през юли 2021 година

Председателят на изборния орган Фарук Буаскер призна " скромния, само че не неприличен % ", като съобщи, че той се дължи на " цялостното неявяване на пазаруване на гласове (...) с задгранично финансиране ", за разлика от предишното.

" Това, което се случи през днешния ден, е земетресение ", съобщи Ахмед Неджиб Шеби, водач на Фронта за национално избавление (ФНС). " От този миг нататък считаме Саид за нелегитимен президент и настояваме той да подаде оставка по-късно крушение ", добави той. Опозицията също по този начин прикани тунизийците към " всеобщи демонстрации и седящи стачки " с искане за нови президентски избори.

Според Джаухар Бен Мбарек (FSN) " тунизийският народ изпрати обръщение на задграничните сили - някои от които поддържаха държавния прелом на Каис Саид - и на МВФ, че не признава това държавно управление и че би трябвало да преразгледат сметките си.

Опозицията и множеството политически групи бойкотираха гласуването. Те също по този начин осъдиха смяната в изборния закон, с която се вкарват кандидатури без партийна принадлежност. Преди гласуването авторитетният синдикален център UGTT също оцени тези парламентарни избори като безполезни.

Новата Национална асамблея от 161 депутати с доста лимитирани пълномощия би трябвало да размени Народното събрание, който  Саид замрази на 25 юли 2021 година

Друг фактор, който може да изясни недоволството, е, че претендентите (1055), половината от които са учители или държавни чиновници, са най-вече незнайни, като измежду тях има доста малко дами (по-малко от 12 %) в страна, която се е заела с тъждество на половете. От месеци икономическата рецесия е главната тревога на дванадесетте милиона тунизийци - инфлацията е близо 10%, а млякото, захарта и оризът непрекъснато липсват.

Предварителните резултати от първия тур на парламентарните избори ще бъдат оповестени в понеделник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР